Home Improvement

Upstairs-Downstairs Living in a Historical Building in Norfolk

Proof of a well-considered space: Years after a remodel, its design stills feels fresh and exciting. That’s how we feel about Cold Press Gallery, an apartment and exhibition space housed in a former Methodist meeting hall from the 1800s. We first wrote about it back in 2012 (see Christine’s report here), when artists Kate and Ben Lawrence opened the gallery, located in the market town of Holt in rural Norfolk, about three hours north of London. A few years later, when we spotted the building for sale on The Modern House, we found ourselves enamored all over again. Ready to see why?
Photography courtesy of The Modern House.
Above: The cream-colored building is situated on a double lot in the center of the village. The building is designated as mixed use, with a commercial space on the ground level and a residential space above.
Above: The front door opens into a gallery room; there are two such rooms on this floor (you can spy the other through the door). Here, the Lawrences show works produced by visiting artists in their studio, not far from the gallery (see A Stable for Artists: The Cold Press Gallery in Norfolk for more on the studio), as well as furniture, objects, and pieces by artists they admire. The brass mirror is by Morie Nishimura, and the photograph (resting on the floor) is by Anne Ten Donkelaar.
Above: A collection of ceramics are showcased in the simple built-in shelves. In the foreground, a display of spoons by woodworker Marie Eklund rests on a table. “I suppose our main aim is collaboration—we like putting people together who might not have worked together otherwise, and this extends to the shop, where we display work that fits together,” the Lawrences told Christine.
Above: A central hall on this floor leads to a modest office and, just beyond, a kitchen.
Above: The ground-level kitchen with a window into the office.
Above: White walls, the perennial favorite of galleries, offer the perfect backdrop for artwork. Service stairs from the kitchen lead to the upstairs apartment.
Above: Undressed windows let in abundant light in the living room of the upstairs apartment.
Above: A wood table and stool by carpenter Karin Ekwall anchors the kitchen.
Above: Streamlined under-counter cabinets from deVOL, a slate countertop with integrated dish drainer, and a single wall-mounted shelf, all along one wall, make up the kitchen.
Above: Just off the kitchen is the bedroom. Here, a canopy bed is flanked by two hazel-wood chairs by Sebastian Cox.
Above: A peg rail, a Remodelista storage favorite, bisects one wall of the bedroom. (See Object Lessons: The Shaker Peg Rail (Plus Five to Buy).
For more noteworthy design in Norfolk, see:

The Brick Barn: A Modern English Farmhouse in Norfolk
A Rural Remodel in Norfolk, Tithe Barn and Piggery Included
An Ancient Mill Transformed in Norfolk


Source by [author_name]

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Related Articles

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.